16.4.08

Marianne Mikko nõuab ELilt tiigrikaitset


täna on tiigripäev, et te teaksite.

tiigrikaitsest olen varemgi kirjutanud ja see teema on mulle sydamelähedaseks saanud. nyyd on samale teemale pyhendanud tänase tiigripäeva Euroopa Parlament. annan edasi Marianne Mikko pressiteate.


PRESSITEADE

Brüssel, 16.04.2008


Mikko: nõuame EL strateegiat päästmaks tiigreid väljasuremisest


Täna, 16. aprillil on Euroopa Parlamendis tiigripäev, mille eesmärk on takistada India tiigri väljasuremist Aasias. Europarlamendi liikmed, teiste hulgas Eesti saadik Marianne Mikko allkirjastasid ka vastavasisulise pöördumise Hiina Rahvavabariigi peaministrile Wen Jiabaole.


"Värsked uuringud näitavad, et Indias võib olla alles vaid 1300 tiigrit ja 2025. aastaks võib tiiger olla väljasurnud. Euroopa Liit peaks olema esivõitleja tiigrite päästmise nimel," ütles Euroopa Parlamendi India delegatsiooni juht Briti leibor Neena Gill.


India tiigrite arvukuse languse peamine põhjus on salaküttimine ning illegaalne kaubitsemine Nepaalist Hiinasse, kus tiigrite nahku müüakse 900% kasumiga. Tiigrite arv on kohutava kiirusega langenud, kuivõrd olemasolevaid seadusi ei rakendata tõhusalt.


Lisaks survestavad tiigrikasvanduste omanikud Hiina valitsust nõudega olemasolevad keelud tühistada ja kasvatud tiigrite ning neist valmistatud toodetega kauplemine seadustada.


"Maailm vaatab Hiina suunas. Me peame kindlustama, et Hiina võimud ei tühistaks tapetud tiigrist valmistatud toodete kauplemiskeeldu. See mõjub hävitavalt rahvusvahelistele jõupingutustele päästmaks tiigreid," rõhutas Lõuna-Aasia delegatsiooni liige Marianne Mikko.


Tiigrite väljasuremine oleks ülemaailmne tragöödia. Tiigripäeval kutsusid eurosaadikud Euroopa Liitu astuma 5 järgmist sammu:


1. Anda tehnilist abi tiigririikidele ebaseaduslike võrgustike tuvastamiseks ja analüüsimiseks;

2. Anda finantsilist abi tiigrite aretamisprogrammideks ning kaitsmiseks varjupaikades;

3. Tungivalt soovitada Indial ja Hiinal kehtestada kõrgemail poliitilisel tasemel tegevus organiseeritud "tiigrimaffia" vastu ning tõsta karistusi seaduserikkujatele;

4. Kutsuda üles kõiki asjassepuutuvaid riike, eriti Indiat, Hiinat ja Nepaali, organiseerima ühise "tiigritippkohtumise", arutamaks koostööstrateegiaid võitlemaks piiriülese salakaubandusega;

5. Tõsta teadlikkust tiigreid ähvardavast ohust, et muuta suhtumist tarbimisse ja vähendada nõudlust Hiinas;


"Tiigrid on ühed maailma armastatuimad loomad. Meie järeltulijad peavad saama neid samamoodi imetleda nagu meie seda teinud oleme" kommenteeris Marianne Mikko.


Lisainfo:

Marianne Mikko

Euroopa Parlamendi liige, sotsiaaldemokraat

+372 56 46 36 14

Kommentaare ei ole: