14.4.08

Dracula värrad ehk Lauri Kaare on loll


Lauri Kaare arvab, et rumeenlased on slaavlased. see on kyll lollus. osundan Raepressi teadet (rõhutus minult):

Vastates Stolitsa küsimusele, miks must pikaninaline Vladiks kutsutud raisakotkas väänab eesti keelt, ütles MPDE levijuht Lauri Kaare: Dubleerimist tellides on nad (Kinostuudio 20th Century FOX Animation) alati väga täpselt määranud, millised hääled tuleb leida - tämbrist aktsendini. Kuna Vlad on muuhulgas ilmselgelt viide krahv Draculale, siis on arusaadav, miks oli tarvis vene aktsenti - Dracula oli ju slaavlane, kuna ta oli rumeenlane“.
Dubleeringu režissöör Veiko Anvelt vastupidiselt Lauri Kaarele rumeenlasi slaavlasteks ei pea, kuid kinnitab samuti ajalehele, et ameeriklased nõudsid vene aktsenti. Küsimusele, kas kohaliku olukorraga seoses poleks eesti firma esindajad pidanud tegema ettepanekut lurjuse rahvusliku kuuluvuse muutmiseks, vastas ta: «Sellisel juhul oleksime jäänud tellimuseta.»
tulles aga Dracula juurde, siis kõigile tuntud krahvi prototyyp oli tõesti Valahhia vojevood Vlad III Teibasseajaja või tema isa Vlad II Lohe. ja tõepoolest, Valahhia vojevoodi suveräänsus on tõesti yle läinud Rumeenia domnitorile, nii et õigusliku kandi pealt on seos Rumeeniaga olemas.

kyll aga pidi nõude järgi Vlad III ajal bojaaride valitav Valahhia vojevood olema Basarabi soost. vana Basarab ise võis olla päritolult kumaan ehk tšuvaššide, bulgarite ja muude tyrklaste sugulane. seega on kahtlane ka Dracula prototyybi rahvuslik kuuluvus valahhide (vrd hiinastunud mandžude identiteediga Hiina keisri õukonnas: isegi viimane Hiina keiser Pu Yi nimetas ennast mandžuks ja hakkas hiljem mandžude valitsejaks). vana Basarabi enda yrgrumeenlikult tähtis tegu oli Ungari kuninga vastu pööramine, algatades protsessi, mis lõpuks Ungari kuningriigi kunagise kroonijuveeli Erdély ehk Transilvaania Rumeenia riigi alla on viinud.

kuigi ta suri Valahhia keskuses Bukarestis, syndis ka kõnealune Vlad III Transilvaanias Segesvári ehk Schäßburgi linnas, kus vanem Rákóczi György valiti Erdély valdjaks ja Ungari kuningaks. (tema pojapojapoeg, noorem Rákóczi Ferenc on muidugi tänapäeval kuulsam ungarlaste Habsburgide-vastase võitluse pärast, mida ta eest vedas. noorema Ferenci portreed võib näha ka Kapten Tenkesi restoranis, mis on ka kõigiti loomulik, sest restorani lojaalsus kuulub kurutsitele.)

noorem Rákóczi Ferenc
Kuldvillaku ordu ryytlina

aga las see prototyyp olla. isegi kui krahv Dracula isikusamasus 15. sajandi vojevoodiga ka Bram Stokeri romaani sees kehtib (mulle tundub, et Vlad II ja Vlad III võisid olla ka krahvi lähi- või kaugemad sugulased), siis romaanis väidab krahv end olevat seekel ja yhtlasi hunnide kuninga Attila järeltulija, aga seda võib vist iga seekeli ylik väita kas või uhkuse pärast, sest seekelid peavad ennast vana teadmise järgi hunni sõdalaste järeltulijateks, kuigi nende emakeel on ungari keel. võib muidugi ka täiesti olla, et aulik krahv valetas kergeusklikule Jonathan Harkerile ka selles asjas. veenev on ta oma tiraadiga kyll:

"We Szekelys have a right to be proud, for in our veins flows the blood of many brave races who fought as the lion fights, for lordship. Here, in the whirlpool of European races, the Ugric tribe bore down from Iceland the fighting spirit which Thor and Wodin gave them, which their Berserkers displayed to such fell intent on the seaboards of Europe, aye, and of Asia and Africa too, till the peoples thought that the werewolves themselves had come. Here, too, when they came, they found the Huns, whose warlike fury had swept the earth like a living flame, till the dying peoples held that in their veins ran the blood of those old witches, who, expelled from Scythia had mated with the devils in the desert. Fools, fools! What devil or what witch was ever so great as Attila, whose blood is in these veins?"

(ja see pole veel kõik, tal on sama soojaga veel paljugi öelda, aga lugege ise raamatust või failist edasi.)
kas krahv Dracula märkis oma rahvuseks Rumeenia 2002. aasta rahvaloendusel "ungarlane" (nagu peaaegu kõik seekelid, keda olla nn Rumeenia ungarlastest 45%) või "seekel" (nagu 150 eriti identiteediteadlikku tegelast)? arvestades tema suhtumist ungarlastesse, oli ta tõenäoliselt ikka nende 150 hulgas. aga igatahes võib seekeleid pidada samavõrd soomeugrilasteks nagu besermane, kelle päritolu on segane, usk on islam ja emakeel sama hästi kui põhjaudmurdi.


seekelite rahvussymbolid kuu ja päike

niisiis võib ysna kindlalt väita, et krahv Dracula ei olnud slaavlane. seekelina ennast rumeenlaseks pidada oleks romaani tegevuse ajal olnud ysna anakronistlik. Rumeenia moodustati yldse mõni aastakymme varem ja enne Esimese ilmasõja lõppu kuulus Transilvaania Habsburgide valitsetavasse Ungari kuningriiki.

nii et tõesti, Transilvaaniagi ajalugu on ysna keeruline. ja kui huvi tundma hakata, siis yha keerulisemaks läheb, ilma et veidi lõuna poole Balkanile slaavlaste juurde minema peaks. sakslased, ungarlased, katoliiklased, kalvinistid, valahhid, tyrklased, Habsburgid, juudid, kurutsid, mustlased – kõik on seal kunagi olnud. ja igal nimetatud ryhmal on oma ajalugu rääkida. eelmine aastasada, suured sõjad ja Ceauşescu on sellele mitmekesisusele muidugi piiri peale pannud ja nyyd on muidugi hea öelda, et Rumeenia ja rumeenlased (ja yhtlasi teeb elu mugavamaks see, et Transilvaania linnade ladina-, saksa- ja ungarikeelseid nimesid on ysna mitu aastakymmet maha salatud – seda lihtsam on tarvitada rumeeniakeelseid, ilma et kysimustki tekiks). rumeenlasi omakorda on lihtne pidada slaavlasteks, kuna nad esiteks kipuvad õigeusku olema ja teiseks lähevad nad ju bulgaarlastega segi (isegi Euroopa Parlamendi lääne poolt pärit liikmetel).

aga yldiselt masendav, mis sest vanast maailmast saanud on.

2 kommentaari:

Manjana ütles ...

minu tuttav rumeenlane väitis, et rumeenia keel on lähedal itaalia keelega, või vähemalt on neil seda lihtne õppida. slaavlaste kohta on nad liiga tumedad. tollel tuttaval olid minu värvitunnetuse järgi tumepruunid juuksed ja ta ise arvas, et tumeblondid.

aga las inimestel olla nende arvamus, isegi siis kui see meie arvates vale on :)

novelin ütles ...

Rumeenia keel kuulub teadupärast romaani keelte hulka. Kaare sõnu oli küll piinlik ajalehest lugeda.