6.2.07

ulmekirjanik Ristikivi

Uku Masingu ja Karl Ristikivi kirjavahetus aastaist 1969–1977 ilmus Eesti Kirjandusmuuseumi aastaraamatus "Paar sammukest" aastal 1998. vist reedel avastasin selle võrgust.

Uku Masing kirjutab Karl Ristikivile (8. I 1969):

"Tean Sinust suhteliselt palju, kogemata vist. "Mõrsjalinik", "Põlevad lipud", "Imede saar", "Viimne linn" ja Sinu saadetu - kuus kokku. [3] Igas midagi, millele ei pane yhtki miinuspunkti, kuid "Viimne linn" ja "Hingede öö" ainult plussidega. Vabanda matslikku sõna, kuid kuradimahästi on "Viimses linnas" kaks kõrgpunkti (ma ju ei lepi sellistega, milledes vägi kulutatakse algul) ja Akko vallutamise kirjeldus võrratu. (Nagu käinuksid sääl ja näinuksid.) "Põlevais lippudeski" lahing, kuid "Imede saares" katk algul. Sul on just seda nägemust, mis maalijale hetkeks "ilmub vaimusilma ette". Iga pisiasja ta näeb, pärast siis justnagu meenutab ja kopeerib ilmutust.

/---/

On väga vähe SF romaane, mis samuti ositi nii reaalsed nagu Sinu. Juhtus Frank Herberti "The Dune" [6] (kui pole lugenud, soovitan!) viimati. Ykski film pole nii usutav, nähtav kui mõni romaan - ja ma näen Akkot. Pakutagu miljardilist filmi, ei näe midagi pääle aelemise vist?"


ja siis veel midagi ootamatut ja kirgastavat. Tanel Veenre kirjutab Ekspressis "Rooma päevikust":

"See on hästi filmilik seisundi-raamat. Meenuvad Kubricku “Eyes Wide Shut”, Lynchi filmid ja Piranesi varemete-graafika (ta elas muide umbes samal ajal kui toimub “Rooma päeviku” tegevus – 18.sajandil). Konkreetset süžeed nagu õieti ei olegi - paljud tegelased ilmuvad siin eikusagilt ja kaovad samuti pimedusse, taustaks antiigi varemed ning hämarad võlvialused. See raamat keelab meid üsna kenal kombel usaldamast liiga palju seda, mida näeme (meenub surematu lause: “The owls are not what they seem” "Twin Peaksist").


aga tegelikult otsisin hoopis muud. Jack kirjutas lõputöö "Tuleviku ja mineviku analoogiad postmodernistlikus kirjanduses. Romaanide "All Tomorrow's Parties" ja "Rooma päevik" põhjal" (Tartu: Eesti kirjanduse õppetool, 2002). selle pealkirja on keeruline meeles pidada. see tuleks kätte saada ja läbi lugeda. magistritöö on tal kyll kenasti võrgus.

1 kommentaar:

h ütles ...

ma tänan sind Ristikivi ja Uku kirjavahetuse vihje eest