5.11.07

investeerimise ABC: mis on IPO?

kysitakse. mina vastan.

Kysimus: mis tähendab lühend IPO?

Vastus: avalik esmaemissioon, initial public offering, siis, kui aktsia börsile tuleb.

Kysimus: mida see sisuliselt tähendab?


Vastus: noh. teoreetiline näide. Ettevõte on Omaniku jagu, aga Omanikul põle raha, et laieneda. otsustab osa Ettevõtet maha myya, et ettevõttele raha saada ja see teenima panna ja veel rikkamaks ja rohkem dividendi saada. otsustab myya neile, kes aga tahvad. ehk börsil, avalikult. siis helistab Investeerimispanka või Pärispanka või kuhugi mujale panka ja Talina börsile. laseb neil asja korraldada.

arvutavad välja, mis aktsia maksta võiks, nii umbes, mis on siht ja ideaal. see kuulutatakse välja ja siis igayks võib pakkuda. pakud väga palju nende hinnast yle – saad kindlasti aktsiaid. pakud allapoole – ei ole nii kindel, sest aktsiaid on piiratud hulk. tahtjad võivad rohkem aktsiaid tahta, kui Omanik pakub. kõrgema hinnaga pakkujad saavad tellitud portsu enne, järjekorras.

kui aga aktsiaid on rohkem, kui tahetakse, peab emissiooni korraldaja – näites Investeerimispank või Pärispank või keegi kolmas – neid märkima ja ostma. sest nii on Omanik nendega kokku leppind, tont seda teab, mis tingimustel, muidugi. seda lepingut nad ei näita.

ja lõppkokkuvõttes on see yks tore tsirkus ja börsitoimetusel ja kursisolijatel on lõbus vaadata seda esimese päeva graafikut, mis tõenäoliselt ka Äripäeva esikyljele läheb. seda tähendab IPO,
nagu ma olen aru saand, aga ma olen ka rumal filoloog ega tea finantsmaailmast midagi.

rahulolev klient: ma sain isegi aru miskit

1 kommentaar:

Toivo Ellakvere ütles ...

http://tarkinvestor.ee/wiki/index.php/IPO