6.11.07

pussnugade näitus Maarjamäel


SOOME PUSSIDE SUURNÄITUS EESTIS

Neljapäeval, 8. novembril kell 16 avatakse Eesti Ajaloomuuseumis, Maarjamäe lossis näitus “VAHE SOOME PUSS. Soome pussnoad minevikust tänapäevani”. Näitus on osa Soome Vabariigi 90. juubelit tähistavatest üritustest, mis valmis Soome Rahvusmuuseumi, Suomen Puukkoseura (Soome Pussiseltsi) ja Fiskarsi koostööna.

Näitus “Vahe soome puss. Soome pussnoad minevikust tänapäevani” on suurim ülevaatenäitus Soome unikaalsest pussikultuurist, mida senini Eestis näidatud. Näitus koosneb kolmest osast – ajaloolise ülevaate annab Soome Rahvusmuuseumi väljapanek, kaasaegse pussivalmistamise traditsioone näitab puukkoseura meistrite looming ning tööstuslikku pussivalmistamist tutvustab üks tuntuim pussnugade valmistaja Fiskars.

Juba varastest aegadest alates on puss olnud soomlase üks tähtsamaid tööriistu. Pussi kasutamist õpetati lastele juba maast-madalast ning see oli oma kandjaga kaasas nii tööl, pidudel kui vaba aja veetmisel.

Pussi ajalugu ulatub tagasi kaugetesse eelajaloolistesse aegadesse. Soome vanimaks pussiks peetakse umbes 8000 aastat tagasi valmistatud relva. Kuigi praeguseid pusse meenutavaid nuge kasutati juba keskajal, kujunes suurem osa traditsioonilistest pussitüüpidest välja 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi algul. Soome vanimad tehasetoodanguna valminud pussid, nagu näiteks Fiskarsi esimesed pussid, tehti 1830. aastate paiku ning Hackmanni esimesed mudelid 1870. aastatel.

Pussivalmistamise traditsioonid on Soomes tänapäevalgi au sees ning nende valmistamine arvuliselt suurem kui kunagi varem. Lisaks tehastele leidub Soomes kümneid kutselisi või poolkutselisi pussivalmistajaid, kes sellega endale elatist teenivad. Pusside valmistamise populaarsus põhineb paljudes rahvakoolides korraldatavatel selleteemalistel kursustel. Oluline osa on selles Soome Puukkoseural, kes annab välja Puukkoposti-nimelist liikmeslehte ning korraldab Fiskarsi Pussipäevade raames Soome meistrivõistlusi pussivalmistamises.

Näituse avamispäeval kell 17 näidatakse kinosaalis Soomes 1950. aastal valminud filmi “Härmästä poikia kymmenen”. Soome vesterni sündmused toimuvad 1860. aastatel ning teemaks on kohalike pussikangelaste ja Pohjanmaa maakonna usulise ärkamisliikumise liikmete vahelised kokkupõrked. Ehk teisisõnu - filmis näeb, kuidas soomlased vanal ajal pusse oma igapäevaelus kasutasid. Filmseansid on Maarjamäe lossi kinosaalis laupäeviti 17.11, 1.12., 15.12. kell 12.00. Film on soome keeles.

Näituse toetajad:

Soome Suursaatkond, Fiskars OY, Stockmann, Soome Instituut

Näitus on Eesti Ajaloomuuseumis Maarjamäe lossis avatud 9. novembrist 16. detsembrini 2007. Maarjamäe loss on avatud kolmapäevast pühapäevani 10-17.

Täpsem info:

Tõnu Arrak (kuni 7.11.) tel 56 48 77 29

Sakari Lintunen, Soome suursaatkond e-mail: Sakari.Lintunen@formin.fi

pilt: Kils (GNU litsents)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

http://www.alaharma.fi/asiakas/alaharma/ahaweb2.nsf/flatview/25B59122C65AA372C2256A640028BC4E

Üks asjakohane laul kohe lehe alguses kirja pandud. Tõnu Tepandilt on seda ka Eesti keeles kuulda.

Aga mul igine küsimus - mida tähendab see "helapää(puukko)" e.k. "kõlapea(puss)"?