18.8.08

õpi taimedega värvima Võnnu kihelkonna Kurista kylas

Tartumaal Võnnu vallas toimub ökoeluviisi ja ise tegemist väärtustav käsitöölaager „Tahan teha!"

Kurista külas Jaago talus võtab 20 noort naist 21.-24. augustil ette käsitöölaagri, mille kestel antakse osalejaile algteadmisi mitmetest looduslikel materjalidel põhinevatest käsitööliikidest. Õppepäevade kavas on taimedega värvimine, keraamika maapõletus, paberivalamine ja visandiraamatuks köitmine, vitspunumine ning viltimine. Lisaks sellele metsaretked materjalide kogumiseks, ehe maasaun, lihtne eluviis telklaagri või ateljeeaidas ööbimise näol ning kaunis Lõuna-Eesti loodus.

Laagri korraldajad, tekstiilikunstnik Airi Gailit ja hobikeraamik Inga Talvis, said mõtte õppepäevade korraldamiseks kohalike huvist. „Uskumatult palju on tekkinud käsitööhuviga naisi, keda paelub mitte üksnes traditsiooniline kudumine-õmblemine-heegeldus, vaid ka unustatumad või ebaharilikumad käsitööalad, millega igaüks enam kodus ei tegelekski", märgib Airi Gailit. Samas on maal võimalused erinevateks harrastusteks tunduvalt kesisemad kui linnas. Nii otsisidki kaks naist rahastajad ning tegid mõtte teoks.

Esmakordselt toimuv laager pöörab põhitähelepanu looduslikele materjalidele ja säästlikule eluviisile. Vitspunumine, viltimine, keraamika maa sees põletamine, vanast paberist uue valamine- need kõik on pikkade traditsioonidega käsitööalad, mis ei kurna keskkonda. Ka õppepäeva toimumiskoht- Lõuna-Eesti põlistalu- ja laagri eluviisid on keskkonnahoidlikud ja lihtsad. Õppepäevalised ööbivad vanas aidas või telkides, pesevad saunas ja keedavad süüa puupliidil.

Et vajadus säärase ettevõtmise järele on olemas, näitab kiirelt täitunud osavõtjate nimekiri ja toetajate abivalmidus. Käsitöölaagri toimumist rahastavad Eesti Kultuurkapital, Räpina paberivabrik ning Trükikoda Greif.

Info telefonil 5297919 ja Inga.Talvis@gmail.com

Kommentaare ei ole: