21.4.10

kas 16-aastasel võiks olla valimisõigus?

veidi aja eest käisin siinsamas välja võimaluse, et äkki hakkaks Eesti avaliku sektori rahastatavat haridussysteemi vähehaaval kokku tõmbama ja selle raha eest maksaks inimestele õiglast ja korralikku pensioni — õppimisealisi jääb ju vähemaks ja pensionisoovijaid tekib juurde, trend on kindel.

muide, õiglane palk on Euroopa Nõukogu arvates umbes 7400 krooni, rääkis rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak avalik-õiguslikus televisioonis. (vist neto, arvestades maksusysteemide erinevustega Euroopa Nõukogu liikmesriikides.) õiglane pinss võiks ju ka sama palju olla.

kui aga 16-aastastele anda valimisõigus, hääletaksid nad ilmselt pigem rohkema ja parema tasuta hariduse poolt. Gerd Tarand korjab inimeste arvamusi, kas maksab 16-aastastele valimisõigust anda. ise vastasin "pigem jah" nii riigikogu, kohalike kui ka europarlamendi valimiste kohta — ilmselt oleks pikas perspektiivis hea, kui poliitikud peaksid rohkem noortele mõtlema. Hvostovi mõte anda laste valimisõiguse tarvitamine vanema(te)le oleks kah meede samas suunas, aga tekitaks ilmselt rohkem segadust ja kohtuvaidlusi.

see on praegu tegelikult kogu Euroopa kysimus. praegu muutub Euroopa järk-järgult yha muuseumisarnasemaks — siin maailmajaos käivad turistid mujalt maailmast, kellele teenindajad näitavad igasugu vanu ja ilusaid asju ja ehitisi. kohvikus saab kõhu täis syya, ja kindlasti astuge läbi meie poest, kust saate kaasa võtta mõne meene kodustele. mulle põhimõtteliselt kyll meeldib muuseumis elada, aga eksponaatide eest peab ka keegi hoolitsema, kui vanad enam ei jaksa. kogu aeg tolmu sisse hingata pole kuigi mõnus.

kui tekkis tahtmine kommenteerida, täida parem enne Gerdi kysitlus ära. sinu arvamus loeb — mõned sotsid hakkavad kysitluse tulemusi arvatavasti kasutama oma valimiskampaanias. ja mulle meeldiks, kui tiražeeritavate kysitlusetulemuste taga oleks võimalikult tasakaalustatud valim, mitte ainult noorte vasakpoolsete arvamus.

ja noh, Gerdist endast võib ka asja saada, tore poiss :)

Kommentaare ei ole: