6.4.10

kuidas USA sõdurid tsiviliste tapsid

vaatasin läbi WikiLeaks.org-i levitatava video sellest, kuidas USA väed 2007. aasta 12. heinakuu päeval Uus-Bagdadi linnajaos Bagdadi idaosas hulga rahvast maha tapsid. lugesin Times Online'i lugu kõrvale (sisaldab olulist taustainfot, mida videos endas ei pruugi ilmne olla). settis kokku umbes selline pilt:

amid patrullivad Bagdadi tänavatel Bradley soomukitega (see on palju hapram loom kui tank). satuvad kohalike sisside varitsusse, kus nende pihta tulistatakse automaatidest (ilmselt AK-47) ja tankitõrjegranaadiheitjast (ilmselt RPG-7).

amid kutsuvad helikopteri appi, kes varitsejad maha võtaks. helikopter tuleb.

helikopteri pealt näevad võitlejad tsiviilriietes inimesi, kellel miski asi rihmaga yle õla. arvavad, et AK-47 automaadid. tegelikult on fotokott koos fotoaparaadiga, tegu on Reutersi fotograafiga.

laiguliste hulgas levib info, et on nähtud 5–6 sissi AK-47 automaatidega. helikopter saab loa avada tuli. helikopteri 30 mm automaatkahuri mees ei saa korralikku laskesektorit, sest arvatavad sihtmärgid on maja taga varjus.

fotograaf võtab põlvele ja sihib objektiiviga maja nurga tagant välja. võitleja helikopteris arvab, et fotoaparaat on tegelikult RPG-7 granaadiheitja, nii pikk ja lai objektiiv on. (granaadiheitjat oleks helikopteri peal ka põhjust karta.)

ja siis läheb verepulmaks. Reutersi fotograaf ja tema autojuht ning mitu muud inimeste niidetakse helikopteri pealt 30 mm automaatkahuriga maha.

veidi hiljem tuleb mikrobuss, sealt tuleb välja kaks meest, kes kahevahel võtavad yhe veel elusa keha tänavalt, et see mikrobussi varjule viia. helikopter avab tule mikrobussi pihta.

hirmul on suured silmad.

ja põhimõtteliselt võiks täiesti uskuda, et võitleja, kes päästikule vajutas, käitus truilt oma käskude järgi. kontakt oli olnud (varitsus, mida video enda peal ei näe), helikopteri ylesanne oli ilmselt sissid hävitada. sissid ilmselt vormi ega eraldusmärke ei kandnud, vaid olid tsiviilisikutest eristamatud. veendumus, et ta tulistab vastase võitlejate pihta, kostab helikopteris olnud meeste jutust kyll selgelt välja.

jama igatahes.

siiski jääb mulle arusaamatuks, miks oli tingimata vaja see mikrobuss sodiks lasta. sellele ei suuda ma põhjendust leida. aga ma pole ka vastavaid käske näinud-kuulnud.

oleks on paha poiss. aga: kui fotograaf oleks kandnud sinist kuulivesti kirjaga PRESS, siis oleks seda _võib-olla_ näha olnud. aga fotograaf oli koos autojuhiga läinud majast välja tegema lugu tõstesportlastest. kuuldes lugu sõjaväe tehtud haarangust, läksid seda vaatama. kui mikrobussil oleks olnud kiri agentuuri nimega, oleks seda vahest ka näha olnud.

Reutersi peatoimetaja David Schlesinger ytles kah, et see video näitlikustab fotoreporteri töö ohtusid sõjas.

Kommentaare ei ole: