9.7.08

Reformierakond hiitest ei hooli, muinsuskaitse ka mitte

hiite ja muude vanade pyhapaikade kaitseks korjab Maavalla Koda allkirju juba mõnda aega. Bioneer leidis yles ja kutsub ka inimesi alla kirjutama. Tank kurdab drägunis, et yleskutse on yldsõnaline. selle pretensiooniga võib nõustuda, kuigi teksti lähemalt lugedes näeb, et

  • Peatada tuleb kõik planeeringud, mis näevad ette pühapaika ehitamise või ohustavad selle puutumatust ja rahu kuidagi teisiti.
  • Eesti seadustes ja riigi poliitikas tuleb võrdsustada põlisrahva looduslikud pühapaigad mujalt tulnud uskude pühakodadega.

annab kaks konkreetset poliitilist eesmärki. ei nimeta kyll Palukyla hiiemäe ja kõrval oleva Reevimäe ega Panga panga ega Imavere hiiemäe juhtumeid konkreetselt, aga kyllap keegi ei seisnud Ahto Kaasiku kõrval, kui ta seda teksti kirjutas, et nõu anda, kuidas tekst konkreetsem ja tugevam oleks. ja mis seadusse tuleks see kohtade võrdsustamise säte kirjutada, ta ka ei ytle.

paber higistati valmis, raha ei anta

aga põhimõtteliselt oli selle asja eesmärk ilmselt see, et tehtaks valmis see hiite kaardistamise ja uurimise valitsusprogramm. ilmselt. ja Metsatöllu kontsertide ajal korjati kah allkirju. mõte vist siuke, et näidata kultuuriministrile, et siukesed kohad on kah olemas ja et need inimestele loevad. poliitik vaataks, et näe, kui palju hääli on võimalik sellega saada. algatati vist siis, kui kogu protsess oli takerdunud kuskil ministeeriumi ja muinsuskaitseameti ringides. (aga ega ma täpselt ei mäleta.) nyyd on see kava juba paberi peal olemas, aga kultuuriministeerium tõmbas lubatud vähesegi raha alt ära.

Agne Trummal, kes hiite kaitsmist väga toetas, oli kyllap juba hukkunud, kui see kampaania algatati; kuupäev Maavalla Koja kodulehel ytleb igatahes kurjakuulutavalt 13 kooljakuud 10219 ehk 13.11.2006, Agne suri ligikaudu aasta varem. ja see aasta pärast Agne surma oligi kõige hullem ametkondlik toppamine.

muinsuskaitseameti pealik Ants Kraut pidurdab

segane ja yldsõnaline? võib-olla jah. asja mõte oli ikkagi sõna võtta Ants Kraudi apaatsuse ja ametniku laiskuse vastu, mis kohati lausa vaenulikuks muutus. kui Agne Trummal muinsuskaitseameti juhina võttis suunata ja kujundada riigi poliitikat hiite ja muude looduslike pyhakohtade suhtes ehk uusi asju välja mõelda. tema mantlipärija Ants Kraut tundub pigem järgivat ylevalt ehk ministeeriumi juhtkonnast tulevaid nurinaid, mille sisu peaks kuuldavasti midagi sellist, et niigi on liiga palju kohti kaitse all ja nyyd tahetakse veel kaitse alla võtta. a mine tea. need võivad olla ka kiuslikud kuulujutud. äkki peaks Kraudi enda käest kysima. peale selle on Kraut muidugi arheoloog (Agne Trummal oli kunstiajaloolane) ega muid muinsuskaitselisi kriteeriume peale arheoloogiliste ei pruugi lihtsalt tõsiselt võtta või siis väga usaldada. pyhapaikade juures on põhjused neid kaitsta just selles, mis nende kohta on arvatud, mitte selles, mida sealt välja on kaevatud.

aga sellele yleskutsele antud allkirjad, kui vist 4000 allkirja koos oli, anti need kultuuriministrile yle. see oli tänavu kunagi. aga nyyd on Bioneer selle yles leind. parem hilja kui mitte kunagi. ma nyyd ei mäleta, kas seejärel midagi liikuma ka hakkas. aga lõppeks jõudis ikka majandusseisak enne kätte, kui riik pyhapaikade kaardistamiseks raha jõudis anda -- järgmise aasta eelarvesse vist ei leita seda poolt miljonitki, mida ministeerium enne lubas. (olen sellest juba varem kirjutand.)

mis mõttes Reformierakond rahvuslik on?

hapu on lugu niigi. kultuuriministrile võiksid valijad kuidagi selles mõttes survet avaldada, oleks väga kohane. aga kuidas, see on juba isekysimus. aruta või PunaMusta ja Greenpeace'iga. need on piisavalt ekstremistlikud organisatsioonid, et nendega kultuuriministeeriumit ja muinsuskaitseametit hirmutada. Reformierakond on muidu ka nõme (ja yldiselt on aastaid ja aastaid järjekindlalt mänginud palju raha ja privileege Eesti Kirikute Nõukogu kontosse, toetamata võrdväärselt teisi uskkondi peale nomenklatuursete kristlaste), aga selle hiite kaardiga oleks põhimõtteliselt võimalik Reformierakonnalt võtta ära hulk etnonatsionalistide hääli, mille nad praegu pronksitantsudega endale kindlustanud on. iseasi, kas Isamaa ja Res Publica Liit selle koha pealt parem oleks.

aga praegu tundub mulle, et iga teine kultuuriminister oleks parem kui dirigent Laine Jänes (siiski, Palmaru vist mitte, a mine tea, seda tuleks pikemalt arutada ja mõelda, läheb rebimiseks). võib-olla roheline Maret Merisaar annaks kultuuriministrina soodsa käsu, aga kas ta on kyllalt tugev, et suudaks asekantslerite ringkaitsest läbi murda? seal on yks sportlane ka, noor tugev mees, kui tema hiite valdkonda kureeriva Anton Pärnaga seljad kokku paneks, teeksid Maretile tuupi kyll. sportlast tuleb karta veel seetõttu, et see võib tahta lisaks Palukylale veel kõik teised kaitse alt vabastatavad hiiemäed ja linnamäed rahvaspordikeskusteks ehitada. no kui kaitsealuseid kohti on palju, võib yks asekantsler ju kirjutada ministrile käskkirjade eelnõusid, et võetagu kaitse alt ära; teine siis kirjutab jälle neli või viis milli kunstlumega suusamäe tegemiseks samasse kohta. ei jää yle muud, kui loota, et tuleb majanduslangus. siis pole avalikul sektoril raha, et yldse rahvasporti edendada, ja viimane kui ehitusfirma läheb pankrotti või Soome.

aitab, jutt läheb juba liiga jaburaks. võite ise edasi mõelda. igaks juhuks ytlen: vandenõuteooriate poole kalduvad mõttekäigud ylalpool on mõeldud yksnes inimeste ärritamiseks ja minu enda tigeduse väljaelamiseks. on see tigedus õigustatud või mitte, otsustagu igayks ise.

poliitilised nõunikud tehku oma tööd

aga jah, kodanikualgatuse korras tuleks kindlasti teha negatiivset kampaaniat järgmiste parlamendivalimiste ajal. mugavuse, lolluse ja tegevusetuse vastu, näidates, mida kes tegemata on jätnud. äkki see paneks parteistaabid veidi mõtlema, mis nad õieti teevad, äkki paneks mõne ministri poliitilise nõuniku uusi poliitikaid välja mõtlema. lahmin, kuid mulle tundub, et poliitilise nõuniku koht võib muidu liiga tihti tähendada võimeka juhtme ehk noore parteiametniku sinekuuri ehk sooja kohta, kus järgmisteks valimisteks valmistuda.

kes pihta sai, võtku kivi yles ja visaku minu pihta tagasi.

Kommentaare ei ole: