10.4.10

mis puutub meisse Poola riigijuhtide hukkumine?

kõigiti ootuspäraselt on eestikeelse veebi anonyymsetes osades hakanud levima kommentaarid laadis: "kuidas puudutab meid Poola presidendi ja tema saatjaskonna hukkumine lennuõnnetuses?"

yritan vastata. ei taha pikemalt puudutada presidendi isikut — tema aetud poliitika kohta on räägitud niigi palju. piisab, kui märkida, et Toomas Hendrik Ilves tuletas meelde, et just Poola president oli esimene, kes helistas Ilvesele 2007. aasta aprillis, kui Tallinnas puhkesid massirahutused.

juhiksin lihtsalt tähelepanu, et lennukis oli ja hukkus kymme Poola kindralit. kaitseväe juhataja, maaväe ylem, mereväe ylem, õhuväe ylem, operatsioonivägede ylem, erivägede ylem, Varssavi garnisoniylem. yhe Ida-Euroopas asuva NATO riigi kaitseväe pea on maha raiutud. oleks see juhtunud sõja ajal, oleks vastasel väga hea meel. kui olete näinud filmi Tarantino "Inglourious Basterds", siis selle lõpus tehti Saksamaa juhtkonnaga umbes sama asi.

hukkunute hulgas oli Poola kaitseväe juhataja kindral Franciszek Gągor. tema teenis kolonelina ameeriklaste kõrval ka Iraagis — aastal 1991, operatsioonis Kõrbetorm. (sõda oli siis väikeriik Kuveidi suveräänsuse kaitseks peetud Lahesõda, mitte nyydne Iraagi sõda.) lisaks oli ta õppinud Roomas NATO kolledžis, kus alliansi kindraleid õpetatakse. ka Laaneots on selles koolis käinud. Gągoril oli sõjaliste teaduste doktori akadeemiline kraad.

aga kuidas puudutab see meid? Edward Lucas kirjutas mõni kuu tagasi Economistis, et NATO lõpuks teeb Balti riikide kaitse sõjalise kava. (selle kohta on liikunud ka igasugust häma, aga uut plaani koostatakse.) Lucas kirjutas veel, et mõned Lääne-Euroopa riigid olid plaani koostamise vastu olnud — siin ei pea ma silmas Suurbritanniat, eks —, aga USA ja Poola nõudmise peale läks asi töösse.

oluline on, et kava tulevat nyyd NATO sõjalise tiiva kaudu. NATO sõjalise poole tipus on USA kindralist (või admiralist) NATO vägede ylemjuhataja Euroopas ja sõjaline komitee, kus istuvad liikmesriikide kaitseväe juhatajad. yks neist — Eesti truu liitlase Poola esindaja — vahetub nyyd. kas Gągori asemele määratakse nyyd keegi, kes suudaks ameeriklastega sama koostööd teha? kas järgmisel korral võivad NATO-sisestes põhimõttelistes vaidlustes peale jääda Saksamaa ja Prantsusmaa hääled? mitmesaja inimaasta jagu kõrgema ohvitseri sõjalist kogemust ja teadmist on korraga läinud. ma ei tea, kui pikk on poolakate teine pink. loodan parimat.

arvestades, et Läti riigikaitse on olematu ja Leedu oma pole ka kiita, on see oluline kysimus. sõjalise konflikti puhul on meil loota ameeriklastele, kes mujalt Euroopast kohale tulevad, ja poolakatele. juhul kui suudame oma territooriumi kaitsta. usun, et hea tahtmise ja korraliku mobilisatsiooni toel suudame kyll. aga Lätit kaitsta kyll ei jõua.

5 kommentaari:

Kaur ütles ...

Tore ja õige jutt. Ainult:

Kui need hukkund strateegid olid nii tumbad, et riigi kogu sõjalise juhtkonna + presidendi samasse lennukisse paigutasid, ongi nad väljavahetamist väärt.

sickboysid ütles ...

Nagu ma juba oma postituses mainisin, et ega see lennuk nii sama alla ei kukkunud ja eks Putin isiklikult pandi seda uurima selle pärast, et midagi jumala eest ei avastataks. Ma ei hakka siin vaidlema sellel teemal, mida see tähendab sõjalise julgeoleku mõttes, sest sõda on minu jaoks üks tänamatu poliitika, kus tööline marsib surma ja paksud plaksutavad bunkris. Ma olen siin maal sündinud ja ma armastan seda maad aga ma ei kavatse kaitsta seda maad millest ma peotäitki ei oma ja mille juhtkond teenib mingi kitsa ringkonna mitte rahva huve. Ma oleks nõus kaitsma seda maad kui ma näeks, seda et riik teeb kõik enda rahva heaolu nimel, kuid meie riik teeb kõik ettevõtjast paksude nimel - seega fuck it, kes kaovad nii kui nii kui asi pasaks läheb - raha ei haise. Minu mõtted ei ole Poolaga vaid nende sajatuhandega, kes on töötud ja veel paarisaja tuhandega, kes iga päev värisevad selle pärast, kas neil on homme tööd ja nende kõigi lastega.

Oop ütles ...

Väidetavalt lendas kogu krempel 20 aastat vana Tu-150ga, mida olla kyll 60 miljoni [teadmata rahayhiku] eest remonditud. Ikkagi, an accident waiting to happen.

Koomas Toomas ütles ...

väike tähelepanek

Pardoon mai frentš, kui chief of general staff ei ole mitte staabiülem?

RIP Franciszek Gągor, sama ka teiste Poola liidrite osas.

oHpuu ütles ...

staabiylem või kaitseväe juhataja — eks see ole maitseasi, kuidas tõlkida. meie kaitseväe peastaap kipub oma teadetes tõlkima analoogseid ametikohti sõnapaariga "kaitseväe juhataja". selle tõlkimisviisi loogika on see, et Gągori ametikoht vastas Laaneotsa omale ja mitte kaitseväe peastaabi ylema Neeme Väli omale (tema on meil 2IC).

kui võtta poola originaal ja sõna-sõnalt tõlkida, siis saaks muidugi "Poola relvajõudude kindralstaabi ylem". neil — ja paljudes riikides — lihtsalt nimetatakse seda ametikohta staabiylemaks. (kuidas poolakad oma 2IC ametikohta nimetavad, seda ma muidugi ei tea.)

mõlemal tõlkimise viisil on omad põhjendused. ma eelistan auastet "general dywizji" tõlkida ka kindralmajoriks ja auastet "pulkownik" koloneliks, aga saan aru, kui keegi teine räägib kindralstaabi ylemast, diviisikindralist — kuigi see nõuab mult veidi arvutamist, et kui kõrge auaste see õieti siis on — ja polkovnikust.