23.3.08

interneti jututuba otsib keeletoimetajat

seoses kogu selle leedondusega, mis yle eestikeelse meedia ja blogosfääri praegu möllab, tuli meelde yks mitme aasta tagune haiglane mõte: kõige hullem töö oleks interneti jututoa keeletoimetaja. mõtlesin neid vanu telneti- või IRC-põhiseid, et kirjutad käsureale teksti, lööd enterit ja tekst ilmub nähtavale teistele samal kanalil olijatele. (muide, Olev Hannula juhtumis, millele kah Leedo kaasusega seoses on viidatud, oli oluline osa tõendusmaterjali just kuskilt IRCst.)

minu mõte oli see, et kui kasutaja vajutab enterit, siis ilmub tekst nähtavale kõigepealt keeletoimetajale, kes peab 2 sekundi jooksul tuvastama keele- ja stiilivead, sõnastuslikud ebatäpsused, vildakad või eksitavad laused, need parandama, nii et tekst oleks õigekeelne ja lihtsasti ning yheselt arusaadav. siis vajutab ise enterit, et tekst ylejäänud kasutajateni jõuaks.

edasi mõeldes: põhimõtteliselt oleks võimalik palgata ka MSN-keeletoimetaja (aga tema saaks ilmselt palka Microsofti või mõne tolle sidusettevõtte käest, lõppkasutaja ostaks teenust Microsofti kohaliku esindaja käest) või Skype'i vestluste toimetaja. spellerite jms keeletehnoloogia abil on seda tööd võimalik mõistagi teataval määral automatiseerida, aga eesti syntaksist vist miski siuke loom praegu veel jagu ei saa ja inimmõistus peaks asja niikuinii yle kontrollima.

kui meil valitseks täielik ja kohustuslik keeleline purism, siis oleks nende teenuste tarvitamine mõistagi kohustuslik.

4 kommentaari:

Rents ütles ...

Tegelikult on ka eesti keeles loodud juba sellised programmid, mis võimaldavad inimesel programmiga suhelda - ja Eesti Keele Instituudi ja Tartu Ülikooli arvutilingvistika osakonna tööd tunnustatakse ka väljaspool Eestit. Ma ei ole ise selliseid programme kasutanud, aga ma tean, et süntaksianalüüsiga saavad need juba üsna kenasti hakkama.

oHpuu ütles ...

noh, analyys kyll, aga automaatselt lause arusaamatust arusaadavaks parandada, ilma et sisu muutuks? selleks on niikuinii inimest vaja.

Oop ütles ...

Jah, kõik need kekspangad ja seaoperaatorid ja barbar-issi kommid pealegi, eks ole.

Toivo Ellakvere ütles ...

siin oleks ainet ulmesugemetaga no-budget krimifilmile. kirjuta ära?