23.3.08

muslim ei saa olla demokraat?

"Uiguurid on moslemid ja vähe usutav, et nad hakkavad demokraatlikke väärtusi kandma," kirjutab Leslie ysna huvitavas Hiina-blogis.

iseenesest on tänuväärne, et Leslie on võtnud juhtida tähelepanu sellele, et ka tiibeti pool võib levitada liialdusi ja et Eesti meedia võib kysimuses liiga kallutatud olla ning seetõttu mõne fakti tähele panemata jätta. samas olen ka mina tiibeti lobi ohver, tõekspidamiste poolest kuulungi Linnart Mälli gängi, kes Hiina Rahvavabariigi autoriteeti Tiibeti riigi yle ei tunnusta.

aga asi on veidi laiem: Leslie on avaldanud ysna nihilistlikku arvamust yldse maailma olukorra ja seisu suhtes. et Tiibetist räägitakse, aga tegelikult on igal pool perse majas. Birma on unustatud jne. siinkohal tuletan meelde Esindamata Rahvaste Organisatsiooni (ylevaatlikum Wikipedia artikkel), mille asutajate hulka Eesti ja Tiibet 1991. aastal kuulusid. sellele organisatsioonile olen tänu võlgu, et tean nimepidi nimetada mõnda maailma "konfliktipiirkonda", nagu Leslie neid nimetab ja mis ta soovib kõik endale selgeks teha (ise sain peast lugedes sain oma 33 võrreldavat kohta kokku, kus tean olevat otsest vägivalda). yks võimalik koht sellistest kohtadest aimu saada on ERO liikmete nimekiri, kus on kyll igasugu karvaseid ja sulelisi, sh paar Venemaa Föderatsiooni vabariiki (suurema jao Putini ajast on ERO olnud paraku kriisis ja varjusurmas), aga kõiksugu syndinud ebaõiglusest ja selle vastu võitlejatest võib nii aimu saada kyll.

niisama räuskamise asemel, et maailm on hädaorg, võiks inime ometigi toetada mõnda ryhma, kelle siiruses ta kindel on. kas või sõnades või kandes rinnas märki "Vaba Valgevene eest" või levitades teadmist, et need on olemas (seda on kyll Leslie omal kombel teinud, mille eest tänu). yhtlasi tervitused Silver Meikarile, kes Eesti riigis esindab seda, mis on -- tõenäoliselt endise poliitvangi ja dissidendi Vaclav Haveli mõjul -- Tšehhi välispoliitika kindel osa, nimelt järjekindel kõiksuguse rõhumise vasta võitlemine.

olen paraku ajast maas, milliseid ERO yritusi Tartus või Eestis või mujal veel tulemas on, aga igatahes on kunagised liikmed Eesti, Läti, Leedu, Armeenia, Gruusia, Ida-Timor ja Palau on juba saanud YRO liikmeteks. ERO systeemis yht-teist ära teinud ogoni aktivisti Ken Saro-Wiwa ylespoomine Nigeerias aastal 1995 saatis riigi Rahvaste Yhenduse ukse taha ja tõi Nigeeriale vist majandussanktsioonegi.

aga tagasi uiguuride juurde. yks Vikipeedia artikkel loeb yles Ida-Türkistani iseseisvuse taotlejate hulgas
nii sekulariste, kes samastavad ennast Kemal Atatürgi pyydlustega, kui ka teokraatia ihkajaid -- nii et tavaline tyrgi poliitiline seis. miks mitte demokraatia? Erkin Alptekin on mulle kyll igati mõõduka mulje jätt. ERO on just selline organisatsioon, mis kõiksugu aktiviste pyydnud harida nimelt vägivallatu vastupanu vallas. tundub, et dalai-laama, kes hoiatab tiibetlastest vägivallatsejaid oma võimaliku tagasiastumisega (mina marodööridega ei mängi), on vägivallatu vastupanu praktikate kõige suurem autoriteet praegu yldse.

aga muslimid ja demokraatia? mõelgem Tyrgi peale, millel on kahtlemata kogu Kesk-Aasiale, sealhulgas Ida-Türkistanile suur mõju. tehtav ja tehtud. lugesin hiljuti läbi yhe oma lemmikkolumnisti, Bombay muslimist poliitiku perest pärit ameeriklase Fareed Zakaria raamatu "Vabaduse tulevik", kus ta räägib islamist ja demokraatiast lähemalt ning ysna veenvalt. hea raamat, praegu ka ysna odav, nii et ostke ja lugege.

seal räägib ta muu hulgas ka sellest, et viimase aastakymne jooksul on muutunud Hiinas võimalikuks riik kohtusse kaevata ja riiki kohtus võita. ja yldse seda, et parem on alustada sõltumatust kohtuvõimust kui lihtsalt valimiste korraldamisest. samuti seda, et parasjagu jõukas rahvas toetab liberaalset demokraatlikku korda kõige paremini. autonoomsel Tiibetil võiks säärases valguses Hiina koosseisus isegi lootust olla. liiati kui Hiina praegu yritab vähemasti jätta muljet, et Lhasas hoiab korda politsei, mitte sõjavägi, mis näitab muret selle mulje yle, mida nad väljapoole jätavad.

Kommentaare ei ole: