25.9.07

inimesed, rääkige yksteisega: Tartu rahvamuusikapäev ja Viljandi lõikuspidu yhel päeval?

rahvamuusikapäev ja lõikuspidu ähvardavad tulla yhel ja samal kuupäeval.
jama. avastasin, kui folkkalendrisse yles panin.

(tegelikult peaks seda kohta tunduvalt paremini pidama, näiteks yks venelaste kontsert, mis täna oli, jäi mul hoopis reklaamimata. ja Uue Maailma tänavafestivali tantsuklubi kohta oli mul aimdus, millal ta on, aga täpsemalt järgi ei uurind.)

lõikuspidu tuleb ysna kindlasti tollel kenal kolletamispäevaeelsel nädalavahetusel, 12.–13. porikuud. pärimusmuusika keskus on selle juba kenakesti välja reklaaminud.
rahvamuusikapäeva parasjagu korraldatakse, sain teada Sinimaniseele listi kaudu, kus esinemist kokku lepitakse.

mõlemal yritusel on omad eelised, lõikuspidu on tänavu näiteks ilma võimenduseta, mis on ju ometigi tore. rahvamuusikapäev on tore rahva poolest, kes sinna tulevad. reklaamitud laulutuba tähendab, et kogu Tartu pealt ja laiemaltki rahvas istub ringi ja siis lauldakse vaheldumisi igasugu regilaule, mida rahvas oskab. ja pärast saab tantsida, poole ööni vähemasti.

põhiline häda on see, et lõhestab võimalikku publikut. yhest kyljest mahub Tartusse rohkem rahvast Veski villasse, aga teisest kyljest on karta, et on vähem tantsijaid-lauljaid. Uue Maailma tänavafestivalil yleeile just tundsin, kuidas on tantsida ainsa paarina ja pillimehe järgi, kellele väärilist austust osaks ei lange. mitte et asjad kardetavasti sama hullud oleksid – lihtsalt Viljandi rahvast ei tule Tartusse siis, karta on, et osa Tartu kohalikke ja näiteks Tallinna rahvast läheb Viljandisse, aga pärimusmuusika keskuse inimesed on jälle kurvad, et nii vähe publikut tuli. ja võib olla pisike probleem tantsuks mängijate moosekantidega: äkist väsivad rutem ära kui muidu.

mida teha?

lihtne. kui rahvamuusikapäeva ei lykata edasi, siis:
* kallis lugeja, kes sa tantsuklubi tavalisi tantse tantsida tahad või regilaule ise eest või kaasa laulda, tule Tartusse rahvamuusikapäevale;
* kallis lugeja, kes sa kontserte kuulata ja muusikalist elamust vaikselt nautida tahad ja väljamaiseid helisid kuulda, mine Viljandisse.

aga yldiselt: inimesed, andke oma plaanidest kauem aega ette teada. siis sellist jama ei ole.

Kommentaare ei ole: