21.6.08

paganad tahtnud seda oma ebajumalate kojaks teha

Ristiusu meie maale toomise ajal võtnud üks ristiusku meister nimega Laurits ette kirikut ehitada. Võimus olnud sel ajal veel paganate käes, seepärast olnud töö väga raske.

Viimaks ometi saanud kirik valmis. Aga paganad tahtnud seda oma ebajumalate kojaks teha, mida Laurits koguni ei tahtnud. Nende tüli kestnud juba tükk aega. Paganad lubanud selle siis ristiusu kirikuks, kui Laurits laseks enese ära põletada. Nad lootnud kindlasti, et Laurits seda ei tee. Aga Laurits lasknud enese hea meelega ära põletada, kui aga kirik ristiusu kirikuks jääks.

Lauritsa põletamine sündinud umbes pool versta kirikust eemal Kuusalu küla väljal, suure laia kivi peal. Kivi on veel praegu alles. Sinna sisse raiutud tulerest ja käärid, millega Lauritsa pea otsast ära lõigatud, tunnistavad seda kohta. Lauritsa tuhk viidud Rooma linna ja maetud sinna maha. /---/

KJ II 12/3 (9).
Käsikirjas: E 3148/54
Kuusalu, Kolga v., Mähuste k. - H. Rebane (u. 1893) Tsiteeritud väljaandest: Matthias Johann Eisen Esivanemate varandus II: Kodused jutud
Tartu 2002
(pala nr 70, "Kuusalu kirik")


mullusui rääkisin siinsamas blogis päevasyndmuste ajel sellesama loo yhe veidi teistsuguse variandi, mis minu repertuaaris umbes sellisena praeguseni teoreetiliselt olemas on. võib-olla põhineb see ylaltoodu suulisel ymberjutustusel, aga pole välistatud kontaminatsioonid muude variantidega. huvitav. võrrelge ise. minu mullusuine variant on siin:

Kuusalu kirik olla vanasti old kohaliku legendi järgi paganausu kirik, kuni tuli yks papp Laurits, kes risti kirikutorni otsa taht panna. aga kohalikule rahvale see asi mitte yks teps ei meeldind ja siis nad võtsivad Lauritsa kinni ja viisivad sinna natuke kaugemale, kus praegu viadukt on. seal on viadukti kõrval yks kivi. selle peale panivad palju kuiva hagu ja raudresti. ja põletasivad Lauritsa resti peal ära. ja kääridega torkasivad silmad peast välja veel enne. rest ja käärid läksid seal lõkkes nii tuliseks, et siiamaani on nende kuju kivi sees näha.

Kommentaare ei ole: