22.5.07

ancien régime kui hea ja õige kord

Hanrahan provotseerib. allun ja kontreerin.
(täiskysimusi vaata provokatsiooni haagi alt.)

1a õige parempoolsus? etnonatsionalistlik konservatism, mis säilitab terve mõistuse. Urmas Sutrop võib minu poolest pea kiilaks ajada ja liituda Tammejuure Mõttekojaga, sest sõimab yhtviisi lollilt venelasi ja võrukesi, ilmselt ka kardab (samuti, muide Enn Soosaar ja ilmselt ka muid kirjaoskajaid inimesi). põhjaks mitte rahvusriiklus, vaid hõimu-, suguvõsa- ja perekuuluvus ning muud pisemad ryhmad, veel näiteks usk, emakeel (=murre), päritolu- või kodukihelkond ja -maakond. meritokraatia. kogukondlik demokraatia Šveitsi moodi, mis võib korporatismiks minna. tean, et see kõik on utoopia.

1b õige kapitalism? roheline väikeettevõtlus. surm transnatsionaalsetele korporatsioonidele. igayks teeb midagi kasulikku ja on välja raalinud oma niši kogukonnas, kaubad-teenused, mida teistele pakub. tunned ja tead iga tootjat või teenusepakkujat. vyrtspoodnike yhiskond? võib-olla. aga pigem jätkusuutlik ja äraelamise, mitte lõputu laienemise peale suunatud kapitalism. mõnel lihtsalt on parem õnn ja toidab omad lapsed priskemaks.

2 ahnuse ja isekuse ohjeldamine? kogukondlik kontroll. vasta nina sellele, kes ylbeks läheb. Ohcejohka (Utsjoki) aatelisemad ja põhimõttekindlamad saamlastest elanikud boikotivad yhte kahest poepidajast. ta peab siis yle Deatnu = Teno = Tana jõe rahvale ja turistidele myyma.

3 mõtlev inimene taandatakse ajudeta tarbijaks? teadlik tarbimine. vaata, mida sööd. sul on valida, teatud määral. rahvuslik kapital. vastutustundlikud ettevõtjad, keda peavad kasvatama nende käest saadavate asjade tarvitajad. iga kyla toitku oma vaesed, ärgu jätku seda riigi teha. ärgu unustatagu oma vaeseid sugulasi või naabreid. (tean, siit koidab loogiliselt feodalism, aga see pole mulle kuigi vastumeelt.)

4 USA vs ideaalkapitalistlik yhiskond? Ameerikat ei ole olemas. USA on liiga suur. läänideks ära jagada. parteid keelustada. advokaatide ehk yhe kirjatundjate kutse ebaproportsionaalne võim hävitada, kehtestades suuline tavaõigus ja kärajakohus. Šveits, räägin ma, ikka yldpõhimõtteliselt ja praktiliselt toda maad tundmata. Kaido Kama on demokraatia viletsusest rääkinud raadio ööylikoolis kena loengu, millele võin täiesti alla kirjutada. võõrale inimesele ei või võimu usaldada. telekommunikatsioon ei tähenda enam yhelt diktaatorilt paljudele truidele ajupestud alamatele suunatud muutumatu sõnumi edastamist. B2B & P2P poliitikasse ja ruttu, surm B2C-le. kõigi inimeste õiguste tasandamine + massipropagandavahendid on kõigist idee poolest vabadest inimestest teinud lollide pärisorjade massi. aga igayks võiks ju olla vaba isand või emand, mitte ori.

*

põhimõtteliselt on minu ideaalid siiski seatud pigem eelmodernse ja eelindustriaalse yhiskonna järgi, mida on võimalik teataval määral ekstrapoleerida järelmodernsesse ja järelindustriaalsesse, mis ongi minu põhiline lootus. puhtteoreetiliselt võin laskuda isegi ancien régime'i kui kõige õigemat parempoolsust ylistama, kui piisavalt palju provotseeritakse või lasen mõtteil ennast kanda. (ja reformatsiooni ning Prantsuse revolutsiooni jätame täna ära, kui kergelt parafraseerida yht aatekaaslast, kes kogu seda lugu palju elegantsemalt esitaks.)

kui mõni mõiste, olgu siis rahvus, kapitalism ("äri lõpust" räägivad minu Heateo Sihtasutust ajavad klassivennad), vasakpoolsus/parempoolsus, sealjuures Occami habemenuga saab, seda kaunim. Õhtumaa on igasugu tarbetuid jaburusi tootnud viimase paari aastatuhande jooksul, eelkõige mõiste- ja mõtteilmas. minu lojaalsus kuulub siiski nendele tihedatele kogukondadele, millega olen seotud olnud juba synnist saati, ja neis põle Õhtumaa mõttekrampe kuigi suure au sees peetud.

Kommentaare ei ole: