24.8.07

kuidas on sõita jalgrattaga, mõõk vööl?

kõik algas sellest, et E helistas, et minu tellitud vöö metalljupid on valmis. leppisime kokku, et teeb mulle nahast vöö nende kylge kah, nahakunstnik, nagu ta on. vööd läheb tarvis, et kuhugi mõõka riputada oleks. piiritus laiskuses ei ole ma sellist vajalikku varustuse osa endale seni hankinud ega teinud, kuigi yksvahe oli isegi nahk olemas. aga et ta seda tegema hakata saaks, oli minu ja mõõga kyljest vaja mõõdud võtta. mõõka mul kontoris kaasas polnud, aga leppisime õhta peale kokku.

tegin töö ära ja siis kihutasin rattaga koju, haarasin tupes mõõga ja punase nahkmantli vöö, et mõõgatupp kuhugi riputada, kui mõlemad käed lenkstangi peal on. algul võtsin ta selga nii, kuidas mõõka ei kanta. selga. idee poolest vertikaalselt, aga tyhja ta niimoodi pysis. ikka libises viltu. poole tee peal tuli rattal muidugi kett maha – oligi teine juba nagu Kopli trammil, tahtis pingutada – ja siis panin, mõõk selgas, ketti ratta peale.

jõudsin kohale Sõpruse puiestee peale endise Citymarketi juurde. ja ootasin seal veerand või isegi lausa pool tundi, kuni E kohale tuli. arutasime siis, milline peaks vöö olema, jõudsime järeldusele, et samasugune, nagu VK-l, et mõõk jääb horisontaali ja vööga paralleelselt ning kinnitub kahe naharibaga mõõgatupe kahe rõnga kylge (oma 25 cm on neil rõngastel vahet). et rihmaga yle õla on mõõka tyytu kanda, jääb tilbendama. E võttis minu ymbert mõõdud. ja kokkulepitud lahendus tähendas, et mõõka ennast ei läinud tegelikult mõõtude võtmiseks yldse tarvis.

läksime kumbki oma teed. võtsin mõõga rihmaga yle õla. aga nii, et jäi kymmekond senti vöökohast kõrgemale. rattaga sõites jalad ju käivad ja allpool jääks ta väga ette - sättisin rihma siis nii, et ei jääks. tulemus? horisontaalis pysis, ei läind paigast peaaegu yldse. tilbendas kyll vasemale-paremale, aga ysna vähe ega jalakäijatele lapiti ei virutanud. silmaga mõõtes tundus käivat vasemale-paremale
* 20–30 kraadi siledal pinnal rahulikult sõites
* 30–40 kraadi ebatasasel pinnal, tuulega ja kõvasti vändates.

nojah, eksperimentaalarheoloogia, eks ole.

Kommentaare ei ole: