27.1.08

Jérôme Kerviel – kuulsaim bretoon praegu


kaupleja Jérôme Kerviel pani hakkama 4,9 miljardit eurot oma leivaisa, Prantsuse suure panga Société Générale'i raha. The Independent kirjutab möödaminnes, et poiss oli bretooni päritolu, mida tema perekonnanimest kah kenasti näha on (siit tekkis mul ka kahtlus: mõtsin, kas tema nime käänamisel tuleks see lõpmine l välja hääldada või mitte, kuivõrd ma prantsuse keelt ei oska; õige pea aga jõudsin järeldusele, et kysimus puudutab bretooni, mitte prantsuse keelt).

pärit on poiss viimase loenduse järgi 7849 elanikuga kohast nimega Pont-'n-Abad (prantsuse keeles Pont-l'Abbé) Bretooni poolsaare nina peal. selle kaardi pealt on näha, vaata edelasse. kohapealt on AFP päevakohase reportaažigi teinud.

bretooni keelest ma kohe yldse aru ei saa, aga siin on kirjas:

Ur skol divyezhek a zo eno abaoe 1995. 4,9% eus ar vugale a zo ganti er c'hentañ derez.
kas see võiks tähendada, et Kervieli kodulinnakeses Pont-'n-Abadis oskab või tarvitab bretooni keelt iga kahekymnes inimene? viitavad nad igatahes bretooni keele edendamise kontorile. seega spekuleerin, et isand Kerviel ei pruugi bretooni keelt osata, liiati kui kõiksugused nii kylas, ylikoolis kui ka pangas räägivad, et ta "millegagi silma ei paistnud", kuigi purjetamas käinud kyll. aga sellised muljed või hinnangud võivad ka petlikud olla.

selle linnakese või aleviga on seotud ka yks 1675. aasta ylestõus (prantsuskeelne ylevaade on ylipõhjalik, aga loe ka bretooni keeles), millest ma kuigi hästi aru ei saa, sest prantsuskeelsesse teksti syveneda praegu ei jaksa. tegemist on igatahes kohalike senjööride, Bretagne'i ja Prantsusmaa uniooni lepingus antud privileegide ning kuninglike maksudega (mida Louis XIV korjas kyllap sõja pidamiseks Hollandis). hm. kyllap käis see punaste mytside ylestõus (vist tähendab Révolte des Bonnets rouges seda?) sealt lihtsalt yle. või siis selle mahasurumine.

yldisem lugu bretooni rahvuslusest on siin. ja bretooni regionalistliku (mitte separatistliku) erakonna koduleht on siin.

bretooni keel tuleb selgeks õppida, ega muud yle ei jää.

Kommentaare ei ole: