13.1.08

tahvad dollari päris põhja lasta?

Rudolf kirjutas poolteist nädalat tagasi:

Pärsia lahe riigid lõid ühtse majandustsooni ja deklareerisid ühtse valuuta kasutuselevõtust 2010. aastal.
ja mina mõtsin kõigepealt, et kas nad kavatsevad dollari päris põhja lasta. seisab ju dollar suurelt osalt praegu veel selle najal, et naftat dollarite eest kaubeldakse. (noh, seisab niivõrd-kuivõrd: Alan Greenspani juttu "tugeva dollari poliitikast" juba pilgati omal ajal, nii et vähe põle.) ja muudkui aga kukub korraga nii nafta kui ka euro suhtes.

teiseks mõtsin ma muidugi seda, et mida mina seeaeg (aasta alguspäeval) tegin, et ma selle uudise rongist maha olen jäänd. ilmselt tulin Hiiumaalt mandrile? aga siis võtsin Google Newsi ja teise otsinguga leidsin Dubai emiiri eilse kirjatyki sel teemal Wall Street Journalis. kirjutab šeik Muḩammad bin Rāshid Āl Maktūm siis seda:

We believe that helping to build a strong regional economy is our best opportunity for lasting social stability in the Middle East. That's why, for instance, we strongly support the new Gulf Common Market, which was launched on Jan. 1 and which will eventually lead to more regional economic integration, enhanced intra-Gulf trade, and a common currency for the six countries that form the Gulf Cooperation Council -- Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE).

äkist teevad lihtsalt oma pisikest Euroopa Liitu, et rahu tagada kaupmeeste huvide kõige kõrgemaks kuulutamise ja nende piisavalt range valvamise kaudu? sõjameestele pasunasse, kaupmehed pukki? tähelepanuväärt on yks kõrge isanda meeldetuletusi:

Our plans do not flow from mere ambition; they are a necessity. Consider that only 3% of our revenue is from exports of diminishing crude-oil reserves; 30% is from tourism, and there's increasing revenue from manufacturing and other sectors such as hospitality, technology and transportation.

Saudi Araabias olla nafta samuti otsakorral (kirjutas Matt Simmons, nii et ma uskuma jäin) ja maailmaturg peab Siberist lisa otsima. või Põhja-Jäämerest. aga kas Saudi Araabias on poliitilist tahet, et nafta otsasaamisele reageerida ja oma majandus ymber kujundada? Dubais on. ja asja yks tahk võibki olla katse tekitada vabaturgu sellise poliitilise tahte ning igasugu oskusteabe impordiks ja ekspordiks. kuidas muidu võib yks pisike emiraat (vrd Luksemburgi suurhertsogiriigiga) sekkuda suure naaberkuningriigi asjadesse ja tolle valitsejatele nõu anda?

nii et äkist ikka dollaril põle midagi sealtpoolt karta? sest nafta juba tulebki mujalt? noh, Liibyast näiteks. ja Venemaalt. ja Muammar al-Kaddafi käis alles Prantsusmaal. ja Putin läheb Liibyasse. aga jah, kui Iraan, Liibya, Venemaa ja needsamad seal Pärsia lahe ymber kampa võtaks, kas siis dollar kukuks? kellele see kasulik oleks, huvitav?

yks huvitav asjaolu veel: kõik Pärsia lahe koostöökoja liikmed on monarhiad, kus monarhil peaks ikka ysna kõva sõna poliitikas öelda olema. kas laiendatakse Araabia Ühendemiraatide riigimudelit?

huvitav-huvitav igatahes.

Kommentaare ei ole: