26.7.07

kroon, leib, roosid: Tüüringi Elisabeth Narvas



Alates neljapäevast, 2. augustist on Narva linnuses avatud näitus "Kroon, leib ja roosid - 800 aastat Tüüringi Elisabethi sünnist".

Narva jõudis stendinäitus 1237. aastal katoliku kiriku poolt pühakuks kuulutatud Ungari kuningatütrest ning Tüüringi vürstinnast Elisabethist (1207-1231).

Kroon, leib ja roosid võtavad kokku Tüüringi Elisabethi – keskaegse kristluse ühe silmapaistva kuju – olemuse.
See imeline naine ning tema elavast jumala sõnast kantud elu mõjub veel tänapäevalgi oma vahetuses muljetavaldavana. Ungari kuninga tütrena kasvas ta üles Tüüringi hiilgavas krahviõukonnas ja pühendas oma elu lõpuaastad Marburgis ligimesearmastusele.
Elisabethi elu võib mõista kui ajastu peeglit ning ühtaegu ka kui täielikku loobumist varem kindlaksmääratud eluteest, teenimaks Kristust, kelle ta leidis vaestes, haigetes ja hüljatutes.

Kroon, leib ja roosid peegelduvad ka näituse ülesehituses. Kui näituse esimene kolmandik kajastab Elisabethi päritolu ja elukäiku, siis teine osa tutvustab tema tegevust, pühakukskuulutamist ning austamist reformatsioonieelsel ajal. Näituse viimane osa kajastab Elisabethi eeskuju järgi elamist reformatsiooniajast kuni tänapäevani välja.

Näituse algatajad soovivad Tüüringi Elisabethi 800. sünniaastapäeva tähistamisega juhtida võimalikult suure hulga inimeste tähelepanu tema isikule. Elisabethi rõõmus ja vahetevahel muretu, tarkuse ja töökusega ühendatud vaimsus võiksid ehk näitusekülastajailegi innustust anda.
Nii noored kui ka vanad, ajaloo kui ka vaimulike huvidega, usklikud ja kahtlejad saavad Elisabethi mälestusest osa, innustust ning ergastust omaenese tegemisteks.

http://www.800-jahre-elisabeth.de/

tekst: Narva Muuseumi pressiteade (loe: taaskasutatud spämm)
pilt: Kay Körner, Dresden Seevorstadt

Kommentaare ei ole: