30.1.08

Jumala armee välikomandör või ylemjuhataja?


Skeptik nimetas arhistrateeg Miikaeli "Jumala Armee välikomandöriks".

"välikomandör" on tõenäoliselt Miikaeli ametikoha tõlkena sõjanduslikult ebatäpne (eeldades, et see on ametikoht, mitte auaste) ja vahest lausa alandav. olen asja yle mõeld ja arvan, et pigem oleks õige "ylemjuhataja".

kui aga eeldada, et arhistrateeg tähendab auastet, siis on see midagi marssali, armeekindrali või Hispaania mõistes kindralkapteni sarnast (NATO OF-10). praegune kehtiv Kreeka auastmestik lõpeb ära strateegi ehk (neljatärni)kindraliga (NATO OF-9), arhistrateeg on aga strateegist ilmselgelt kõrgem, vägisi tõlkides ylemkindral.

teine asi: peale maaväe (ehk armee) on Jumala vähulkades kindlasti muid väeliike. eriti huvitaks mind õhuväe osakaal yldises võimekuses. Miikael ise vist on ka pigem õhuväelane, või siis õhujalaväelane (ilmselt siis ka kõik muud tiivulised inglid). pole ilmselt mõtet eeldada, et taevaste vähehulkade väeliigid on samad kui maa peal.

3 kommentaari:

sepp ütles ...

kuigi strateeg ja archangelos on kreekale viitavad, tuleks äkki ühe teise riigi õhuvägede pääliku posti vaadata: http://en.wikipedia.org/wiki/Aluf

osaline ütles ...

kloon:
http://pilt.delfi.ee/picture/1171913/
:)

Oop ütles ...

Ma kahtlustan, et suurem jagu taevasi väehulki on tõepoolest õhu(jala)vägi. Ehkki ingel kui niisugune oli mõne teooria järgi algselt puhtalt postiteenistuja.

Vt ka yht varianti Luciferi koomiksist.